AB PROJESİ KAPSAMINDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFUNA İLİŞKİN UYGULAMAMIZI GÖRÜŞLERİNİZE SUNUYORUZ
Tüm dünya Ülkelerinin gündeminde olduğu gibi, Ülkemizin de ana gündemlerinden biri enerjidir. Enerji verimliliği, yeşil enerji, yenilenebilir enerjiler ve bunların teknolojileri; önümüzdeki yıllarda doğal olarak ana gündemler olmaya devam edecektir. Çünkü; Kesintisiz, bağımsız, temiz ve ucuz enerjiye ulaşmanın temel bileşenleri bu ana konulardır.
Şubemizin ana gündemlerinin başında da yenilenebilir enerjiler ve enerji verimliliği ve tasarrufu gelmektedir. Bu ana başlıklarla yaptığımız çalışmalar, öneriler, sonuçlar, sadece İlimiz de değil, Ülkemizin birçok ilinde takip ve takdir edilmektedir.
Enerji verimliliği ve tasarrufunu amaç edinen bir bilgisayar uygulaması geliştirmiş bulunmaktayız. Bu çalışmamızda hedefimiz, vatandaşlarımızın evlerinde kullandığı cihazları tanımaları, bu cihazların çalışma saatlerine göre tükettikleri güçleri ve Ülkelerinin birim fiyatlarına göre cihazların tükettiği enerji bedellerini öğrenmeleridir.
Elektrik Mühendisleri Odası Gaziantep Şubemiz, Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İspanya Badajoz Ticaret Odası girişimleri AB projesi kapsamında gerek Gaziantep’te, gerek İspanya/ Badajoz Ticaret Odası'n da, gerekse online olarak birçok toplantılar ve görüşmeler gerçekleştirildi. Yaptığımız toplantılar sonucunda, anket çalışmaları yapılarak, meskende en fazla kullanılan cihazlar tespit edildi. Bu cihazlardan en fazla kullanılan marka, modellerin güçleri kullanılarak, bilgisayar uygulamamız proje uzmanlarımız tarafından geliştirildi.
Kısacası anlatacak olursak;
- Uygulamaya, http://pwpc-erasmus.com/app.html linki ile ulaşılmaktadır.
- Evlerde kullandığınız 22 adet elektrikli cihaz tanımlanmıştır.
- Her bir cihaz için tanımlanan güçleri seçiniz, cihazınıza ait tanımlanan güç değeri yok ise “Diğer” butonuna basarak, manuel yazabilirsiniz.
- Her bir cihazınıza ait çalışma süresini giriniz.
- Değerler yazıldıktan sonra “Ekle” butonuna basınız.
- Tanımlanan bir cihazdan, farklı modeller kullanıyorsanız, örneğin 2 farklı TV modeli kullanıyorsanız, “Ekle” butonu ile yeni tanımladığınız cihazınızın değerlerini girerek tekrar “Ekle” butonuna basınız.
- Tanımlanan cihazlardan kullanmadığınız varsa, “İleri” butonuna basarak, diğer cihaza geçebilirsiniz.
- Tanımlanan 22 cihaz dışında kullandığınız cihaz var ise, “İleri” butonunu kullanarak ekleyebilirsiniz.
- Cihazların tamamını girdikten sonra, “Bitir” butonuna basınız.
- Tanımladığınız verilere göre, toplam tüketim ve toplam fiyat karşınıza çıkacaktır.
- “Tüketim Tablosu” butonuna basarak, tanımladığınız cihazlarınızın günlük, aylık, yüzdelik oranda tüketimlerini görebilirsiniz.
- “Tüketim Tablosu” üzerindeki her bir cihazı seçerek, değişiklik yapabilirsiniz.
Uygulamamız ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup, uygulama ile ilgili görüş ve sorularınızı EMO Gaziantep Şubemize, gaziantep@emo.org.tr iletebilirsiniz.
Bu uygulama ile;
- Elektrik abone sahibi, kullandığı elektrikli cihaz tüketimlerini, kullanım alışkanlıklarını görebilecektir.
- Elektrik abone sahibi, yeni bir cihaz alırken elektrik tüketim kıyası yapabilecektir.
- Girmiş olduğunuz değerler doğrultusunda aylık hesaplanan fatura bedeli, birebir gelen elektrik faturanızla eşleşmeyebilir, yaklaşık değerdir. Kullanım alışkanlıkları, cihaz verimleri, cihaz ömürleri sonuçları değiştirebilir. Projemizde ortalama değerler alınmıştır. Her bir cihazın koşullara göre elektrik tüketimi farklılık göstermektedir. Örneğin klima da derecenin 1 derece düşürülmesi/arttırılması esnasında farklı elektrik tüketimleri karşımıza çıkmaktadır. Projemiz, farklı projelerin gelişimine katkı sağlayacaktır.
- Bu proje, işbirliğimizi Avrupa boyutuna taşıma fırsatı sunmuş olup, yeni paydaşlar için imkanlar sunmaktadır.
Bu proje ile ayrıca şehrimizi, Ülkemizi paydaşlarımıza tanıtma, paydaş Ülkelerimizi tanıma imkanı bulunmuştur.
Başta Kanuni Sultan Süleyman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi koordinatör ve uzmanları olmak üzere, Şubemiz uzmanlarına, İspanya Badajoz Ticaret Odasına katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.
Projemizde geri dönüşler alınarak, düzeltmeler yapılacak ve geliştirilmek üzere İlgili birimlere iletilecektir.
Sonuçlarının hem Ülkemiz hem dünya Ülkeleri için faydalı olmasını diliyoruz.
Kamuoyuna saygı ile bildiririz.
